Als de malware de bank overneemt

brennoenvictorkleinHet centrale thema van De Rode Hack is het scenario dat een bank wordt overgenomen door kwaadaardige software van Russische hackers. Belangrijk daarbij is de angst dat de waarheid naar boven komt, waardoor mensen het vertrouwen in het systeem verliezen. Niet om daarmee de lezer op een verkeerd been te zetten, maar juist om duidelijk te maken hoe kwetsbaar de informatiemaatschappij is. Onze munteenheid bestaat voor bijna 98 procent digitaal, slechts een goede twee procent bestaat hij nog in cash. En waar geld in het spel is, is criminaliteit.

Zo blijkt ook uit het artikel in de New York Times over banken die de volledige regie over hun systemen kwijt raken. Dan gebeuren er gekke dingen:

In late 2013, an A.T.M. in Kiev started dispensing cash at seemingly random times of day. No one had put in a card or touched a button. Cameras showed that the piles of money had been swept up by customers who appeared lucky to be there at the right moment.

Tijdens de boekpresentatie op 11 maart 2015 is het debat juist gericht op oplossingen voor de kwetsbaarheden. Nu blijkt maar eens te meer hoe actueel dat is. Brenno de Winter en Victor Broers schrijven in het voorwoord:

Keer op keer zagen we nieuwsfeiten onze zorgen bevestigen. We realiseren ons als maatschappij de risico’s onvoldoende.

Het boek is nu al op voorintekening te bestellen.